Brödet har jag tagit ur Rosendals fantastiska bok Rosendals Trädgårdscafé (s.119) och det är ett superenkelt härligt saftigt bröd som nästan smakar lite pizza-aktigt.
Recept för två portioner
2 portioner/st.
50 gram jäst
4,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
3 msk strösocker
1 msk salt
1 st liten finhackad lök
75 gram soltorkade tomater i olja
20 st kärnfria svarta oliver
1 st kruka hackad basilika
1,1 liter vetemjöl
Till pensling och garnering: olivolja och grovt salt
Gör så här:
- Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i olivolja och socker. Låt det stå i ca 10 minuter.
- Hacka under tiden lök, tomat basilika och oliver.
- Blanda i mjöl(den mindre mängden),salt och grönsaker i degspadet.
- Knåda degen väl och forma den till en rund bulle. Pensla den med olivolja och låt den jäsa i 1,5 timma.
- Ta upp degen och arbeta den ordentligt. Forma den till 2 bröd.
- Snitta bröden och pensla den med olja. Strö över lite mjöl och grovt salt.
- Grädda bröden i 200 grader i 35-40 minuter
Jag glömde tyvärr att ha i de soltorkade tomaterna den här gången vilket är synd för de gör brödet lite saftigare med sin oljiga marinad. Så kom ihåg tomaterna när du testar detta underbara recept.
Enjoy!