03 oktober 2011

Ett bröd med soltorkade tomater, lök, paprika och oliver...

Äntligen har vi bytt spis. Den gamla gasspisen har blivit utbytt mot en gasspis med elugn så nu är det jag som bakar för fulla muggar. En doft av nybakat bröd börjar sprida sig här i köket och snart är favoritbrödet klart för provsmak.

Brödet har jag tagit ur Rosendals fantastiska bok Rosendals Trädgårdscafé (s.119) och det är ett superenkelt härligt saftigt bröd som nästan smakar lite pizza-aktigt.


Recept för två portioner
2 portioner/st.
50 gram jäst
4,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
3 msk strösocker
1 msk salt
1 st liten finhackad lök
75 gram soltorkade tomater i olja
20 st kärnfria svarta oliver
1 st kruka hackad basilika
1,1 liter vetemjöl
Till pensling och garnering: olivolja och grovt salt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i olivolja och socker. Låt det stå i ca 10 minuter.
  2. Hacka under tiden lök, tomat basilika och oliver.
  3. Blanda i mjöl(den mindre mängden),salt och grönsaker i degspadet.
  4. Knåda degen väl och forma den till en rund bulle. Pensla den med olivolja och låt den jäsa i 1,5 timma.
  5. Ta upp degen och arbeta den ordentligt. Forma den till 2 bröd.
  6. Snitta bröden och pensla den med olja. Strö över lite mjöl och grovt salt.
  7. Grädda bröden i 200 grader i 35-40 minuter

Jag glömde tyvärr att ha i de soltorkade tomaterna den här gången vilket är synd för de gör brödet lite saftigare med sin oljiga marinad. Så kom ihåg tomaterna när du testar detta underbara recept.

Enjoy!

Hemlagade hamburgare med Friscobröd

Idag har Magnus lagat dom mest fantastiska vego-burgare jag smakat. Det var restaurangklass på dom. Han kastade som vanligt ihop käket helt utan recept men var däremot noga med att skriva ner vad han hade i ifall det skulle smaka gott. Och det var tur det för det här är inte sista gången vi äter dessa synnerligen goda burgare med Friscobröd (såklart), lök, vitlök, sambal, och klyftpotatis.










Här är receptet:
400 gr vegofärs
2 ägg
1/2 gul lök
3 tsk Sambal
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk grillkrydda
3 msk ströbröd
1 vitlöksklyfta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...