19 september 2011

En doft av nybakat bröd


Jag är så glad att vi äntligen bytt spis. Den gamla gasspisen är utbytt mot en gasspis med elugn så nu bakar vi för fulla muggar. En doft av nybakat bröd börjar sprida sig här i köket och snart är underbrödet klart för provsmak. Gillar lättbakade bröd som detta. Blanda alla torra ingredienser för sig och alla blöta för sig. Blanda ihop och skjuts in i ugnen i en timme. Tjop tjop.

Till en limpa blandas
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin (det brukar vi hoppa över...)
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Sedan rör Du i:
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Häll smeten i en smord, avlång brödform som rymmer ca 1½ liter. Grädda i 200 C i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Fantastisk Foccacia

Magiska Magnus bakade idag ett helt fantastiskt Foccacia-bröd som han hittade i den senaste bakboken vi inhandlat; Piece of Cake av Leila Lindholm. Asså, vi måste rekommendera det här receptet till alla. Det var helt otroligt gott och jag jämför med det Foccacia-bröd som kockarna på jobbrestaurangen brukar laga. Har ni inte testat Leilas Foccacia än så bara MÅSTE ni gör det direkt! Seså...in i köket och riv fram bakprylarna och följ receptet nedan.


2 bröd
25 färsk jäst
3 dl varmt vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt
  1. Smula jästen och blanda med vatten olivolja, honung ocg flingsalt.
  2. Tillsätt lite mjöl i taget och börja blanda till en deg, knåda i ca 5 min.
  3. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek , ca 45 min.
  4. Dela degen i två bitar och forma till två bollar på ett mjölat bakbord.
  5. Platta ut dem så att de är ca 1,5 cm tjocka.
  6. Lägg lite olivolja och flingsalt på bakplåten eller bakplåtspappret och låt jäsa i 30 min.
  7. Gör små hål i degen med fingrarna, och tryck i körsbärstomater och oliver. 
  8. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt.
  9. Grädda 10 min i 225 grader.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...