Brödet har jag tagit ur Rosendals fantastiska bok Rosendals Trädgårdscafé (s.119) och det är ett superenkelt härligt saftigt bröd som nästan smakar lite pizza-aktigt.
Recept för två portioner
2 portioner/st.
50 gram jäst
4,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
3 msk strösocker
1 msk salt
1 st liten finhackad lök
75 gram soltorkade tomater i olja
20 st kärnfria svarta oliver
1 st kruka hackad basilika
1,1 liter vetemjöl
Till pensling och garnering: olivolja och grovt salt
Gör så här:
- Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i olivolja och socker. Låt det stå i ca 10 minuter.
- Hacka under tiden lök, tomat basilika och oliver.
- Blanda i mjöl(den mindre mängden),salt och grönsaker i degspadet.
- Knåda degen väl och forma den till en rund bulle. Pensla den med olivolja och låt den jäsa i 1,5 timma.
- Ta upp degen och arbeta den ordentligt. Forma den till 2 bröd.
- Snitta bröden och pensla den med olja. Strö över lite mjöl och grovt salt.
- Grädda bröden i 200 grader i 35-40 minuter
Jag glömde tyvärr att ha i de soltorkade tomaterna den här gången vilket är synd för de gör brödet lite saftigare med sin oljiga marinad. Så kom ihåg tomaterna när du testar detta underbara recept.
Enjoy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar